KEIM Silikat Boyalarının Tarihi: Mineral Boyaların Doğuşu

18-04-2025 13:57
KEIM Silikat Boyalarının Tarihi: Mineral Boyaların Doğuşu

KEIM Silikat Boyalarının Tarihi: Mineral Boyaların Doğuşundan Günümüze Yolculuğu

KEIM mineral boyaları, yalnızca bir boya değil aynı zamanda geçmişten gelen bir gelişimin ve sürecin mirasıdır. 19.yüzyılda başlayan bu eşsiz yolculuğun günümüzde bugün bile estetik görünümünü koruduğunu görmekteyiz. Peki bu eşsiz boyaların hikayesi nasıl başladı ?

 

Goethe'den KEIM'a Uzanan İlham 

KEIM silikat boyalarının doğuşu üç önemli ismin kesişim noktasında yer almaktadır: Johann Wolfgang von Goethe, Bavyera Kralı I.Ludwig ve Silikat boyaların mucidi olan Adolf Wilhelm Keim'dır. Goethe 1978 yılında yaptığı cam suyu yani sıvı potasyum silikat deneyleriyle bu maddenin potansiyelini keşfetmiş fakat uygulamaya fırsat bulamamıştır.

Kral Ludwig ise Kuzey İtalya'daki canlı fresklerden etkilenerek, kendi krallığında da bu tür dayanıklı ve estetik sanat eserlerinin var olmasını istiyordu. Fakat Alp'lerin zorlu hava koşulları, geleneksel boyaların ömrünü kısaltıyordu. Bu nedenle I.Ludwig, bilim dünyasına uzun ömürlü bir boya geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Adolf Wilhelm Keim ve Çığır Açan Buluşu

Adolf Wilhelm Keim, kralın çağrısına karşılık yaptığı çalışmalar ile 1878 yılında KEIM silikat boyalarının patentini aldı. Bu boyaların temelinde sıvı potasyum silikat yani cam suyu yer almaktaydı bunun yanı sıra inorganik pigmentlerin özel bir karışımıda formülde yerini alıyordu. Bu formül, boya ile yüzey arasında çözülmesi imkansız olan kimyasal bir bağ oluşturuyordu ve yüzeyde olağanüstü kalıcılık ve renklilik sağlıyordu.

Peki Neden KEIM Silikat Boyaları ?

- Zamana Karşı Dayanıklılığı : 100 yılı aşsa bile ilk günkü gibi canlı dayanıklı bir görüntüye sahipti.

- Doğal İçerikli ve Çevre Dostu: Mineral esaslılığı sayesinde doğada sürdürülebilir bir denge oluşturmuştu, ayrıca organik bileşenler içermiyordu veya %5'in altında bir içeriği mevcuttu.

- Renk Kararlılığı: Işığı yansıtma kabiliyeti çok yüksekti UV ışınlarının verdiği zararlardan etkilenmiyordu.

KEIM'ın Gelişim Süreci

1.Kuşak - Klasik Silikat Boya (1878)

Adolf Wilhelm Keim'ın buluşu ile birlikte geliştirilen ilk nesil silikat boyalardır. İki bileşenli bir sistem üzerine kuruluydu.

- Toz Bileşen: Doğal mineral pigmentler ve dolgu maddeleri

- Sıvı bileşen: Potasyum Silikat (Cam Suyu)

Bu iki bileşenin uygulama öncesinde karıştırılması gerekiyordu. Elde edilen karışım yüzeye uygulandığında, duvarla kimyasal olarak bütünleşen bir yapıya dönüşüyordu. Bu sayede renkler onlarca hatta yüzyıllarca yıl solmadan kalabilirdi. Yüksek tahribata sahip hava koşullarına karşı mukavemetli bir malzemeydi.

2.Kuşak - Dispersiyon Esaslı Silikat Boya (1962)

1962 yılında KEIM, uygulamanın daha da pratikleşmesi için devrim niteliğinde bir yenilik sundu: Dispersiyon esaslı silikat boya. Bu karışım 1. kuşaktakine göre daha basit bir yapıdaydı ve tek bileşenli olarak formüle edilmişti.

- Uygulama öncesinde ayrıca bir karışım yapmak gerekmiyordu.

- Kullanım kolaylığı sayesinde özel işçilik maliyetleri düştü.

- Uygulama kolaylaşınca hata payıda azaldı ve malzeme sarfiyat maliyetleri de aynı şekilde düştü.

%5 veya daha az organik bağlayıcı ve katkı maddesi içermesiyle , mineral esaslı olarak kabul gördü ve hem modern hem de geleneksel yapılarda kullanım hakkı kazandı.

3.Kuşak - Sol- Silikat Boya (2002)

2002 yılına gelindiğinde KEIM, mineral boya teknolojisinde bir başka sıçrama daha yaptı ve sol-silikat boya formülasyonunu piyasaya sürdü. Tamamen yeni bir bağlayıcı sisteme tabi oldu. 

-Sol-silikat bağlayıcı, çakıl esaslı sol (kolloidal silika) ile camsı potasyum silikatın birleşiminden oluşmaktadır.

- Bu sistem, sadece klasik mineral yüzeylere değil, aynı zamanda daha geniş bir kullanım alanına sahip oldu. Hemen hemen her yüzeyde kullanılabilir hale geldi.

- Eşsiz adhezyon yani yapıştırma gücü sayesinde bütün kaplamaların üzerinde güvenli bir şekilde tutunma özelliği kazandı.

Bu formülde de %5 veya altında organik içerikler bulunmakta. Sol-silikat boyalar, modern ve eski yapılar arasında köprü görevi gören hibrit bir çözüm sundu.

KEIM, 130 yılı aşkın süredir mineral boya teknolojisinin öncüsü olarak ilerlemektedir. Hem tarihi yapıları koruyor hem de çevreci bir anlayışla çözümler sunuyor. KEIM Silikat Boyaları her zaman estetik, dayanıklı ve çevreci yapısıyla bir adım önde...

Yazar: Silikatboya.com

Saygılarımızla...

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.